Ασπράγκαθος Νικόλαος

Βαθμίδα: Καθηγητής
Τηλέφωνο:
(2610) 969409
Fax:
(2610) 996142
Email:
Προσωπική Ιστοσελίδα:

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο καθηγητής Ασπράγκαθος Νικόλαος είναι υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας Ρομποτικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, 1975 και Διδακτορικό το 1982 από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε μηχανικών κατασκευών και συντήρησης και σύμβουλος σε ελληνικές κατασκευαστικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις μέχρι το 1980.Το 1982 διορίσθηκε Λέκτορας και είναι καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών από το 2001. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής και ερευνητής στα University of Newcastle (1983), UWIST, Cardiff (1987 to 1988), and CEA-LIST, Laboratoire de Robotique Interactive, Fontenay-aux-Roses, Paris (2011-2012). Έδωσε διαλέξεις και σεμινάρια ως προσκεκλημένος ομιλητής. Επέβλεψε επτά ολοκληρωθείσες διδακτορικές διατριβές και σημαντικό αριθμό σπουδαστικών και διπλωματικών εργασιών.

Έχει δημοσιεύσει περίπου 200 εργασίες σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια βιβλιων. Διετέλεσε κριτής σε περίπου 30 περιοδικά και πάνω από 20 συνέδρια. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής των περιοδικών Mechatronics Journal, ISRN Robotics and International Journal of Automation, and Control. Διατέλεσε μέλος επιτροπών και κριτής ερευνητικών προτάσεων  στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Advisory Group for New Robotics Engineering Book Series, ASME Press.

Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε ερευνητικά έργα με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καθώς και σε ευρωπαϊκά δίκτυα Αριστείας. Στα περισσότερα από αυτά ήταν και είναι υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διετέλεσε μέλος συμβουλίων σε κοινωνικούς, επιστημονικούς  και συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και τεχνικών επιτροπών.Τομείς έρευνας

Σχεδιασμός αποστολής ρομπότ.

Σχεδιασμός κίνησης βασισμένος σε τεχνητή νοημοσύνη, Γενετικούς Αλγόριθμους, Νευρωνικά δίκτυα και Υπολογιστική Γεωμετρία. Αλγόριθμοι τροχιάς με περιορισμούς ακρίβειας. Βέλτιστη κίνηση σε περιβάλλον εμποδίων. Βέλτιστος χρονοπρογραμματισμός εργασιών ρομπότ. Κίνηση ρομπότ σε φυσική επαφή με το περιβάλλον, συναρμολόγηση. Χειρισμός και συναρμολόγηση μικροαντικειμένων.

 

Έλεγχος Ρομπότ

Ευφυής έλεγχος για την συγκράτηση ευπαθών αντικειμένων. Υβριδικός προσαρμοστικός και σθεναρός έλεγχος δύναμης/θέσης ρομπότ. Ευφυής έλεγχος για χειρισμός πολύ εύκαμπτων αντικειμένων και συνεργατικό χειρισμό ρομπότ-ανθρώπου. Ευφυής έλεγχος για αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων.

Σχεδιασμός και Μηχανοτρονική

Σχεδιασμός μηχανοτρονικών συστημάτων βασισμένων στο χειρισμό γνώσης. Εισαγωγή νέων δεικτών για την αξιολόγηση σχεδιαστικών λύσεων. Σχεδιασμός μεταμορφικών βραχιόνων. Γραφικά βασισμένα σε ευθειακή γεωμετρία και θεωρία κοχλιοκίνησης. Προσεγγιστικά αναπτύγματα μη αναπτύξιμων επιφανειών.

Προσομοίωση ηλεκτρομηχανικών συστημάτων

Σχεδιασμός ηλεκτρομηχανικών συστημάτων. Μοντέλα τριβής και κόπωσης σε άξονες και οδοντωτούς τροχούς.


Διδασκαλία

Προπτυχιακός κύκλος σπουδών

Μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών