Ιστορία της Τεχνολογίας Ι
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Το πρωτόγονο κοινοτικό σύστημα, Η περίοδος των αιγυπτιακών αυτοκρατοριών 3000-600 π.Χ.
Οι πρώτοι μηχανικοί: ο Αμεχοτέπ και ο Γκουντέα. Υλικά: Ξυλεία, Μέταλλα, Εργαλεία, Μηχανισμοί, Υδραυλικά Μηχανήματα, Η δουλοκτητική κοινωνία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η γεωργία, τα τεχνικά υλικά, η βιοτεχνική παραγωγή, η στρατιωτική τεχνολογία, όργανα και μηχανισμοί, η ανάπτυξη του πολιτισμού στην αρχαία Ελλάδα, από τις κοινωνίες των γενών στην δουλοκτητική κοινωνία, η κοινωνία των Αχαιών, οι ελεύθεροι πολίτες και οι σκλάβοι, η χαμηλή παραγωγικότητα και το υψηλό κόστος της δουλικής εργασίας, της γεωργικής και βιοτεχνικής παραγωγής των δούλων. Η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας της γης, η συγκέντρωση του κινητού πλούτου, της δουλείας και του ανταγωνισμού, οχαρακτήρας της δουλείας της αρχαίας κοινωνίας, της οικονομίας στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Οι Πυθαγόρειοι και οι Αλεξανδρινοί Μηχανικοί. Ο Παρθενώνας και οι Μεγάλοι Αρχιτέκτονες. Η αντίληψη του Αριστοτέλη για την τιμιότητα και την πολυπλοκότητα της πολιτικής ζωής και της ηθικής στην αρχαιότητα. Αρχιμήδης. Ο κοχλίας του Αρχιμήδη. Το αρχαίο θέατρο και η μηχανές του.
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Υλικά, Εργαλεία, Μηχανήματα, Υδραυλικά μηχανήματα, Θερμικές μηχανές, Δημόσια έργα. Ανεμόμυλοι, Νερόμυλοι, Αρχαία Πλοία, Αρχαία όπλα και πυροβολικό.
ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΓΕΝΝΗΣΗ 1400-1500.
Η εφεύρεση της τυπογραφίας, Εργαλεία, Μηχανήματα, Υδραυλικές μηχανές.
Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, Γενικές ιδιότητες της παραγωγής, Το πέρασμα στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, Το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης, Η βιομηχανική κυριαρχία της Αγγλίας, 1850-1870.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Συνθήκες ανάπτυξης της Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ανασκόπηση της τεχνολογικής εξέλιξης που συνόδευε την Βιομηχανική Επανάσταση. Οι βάσεις της σύγχρονης επιστήμης. Η Γαλλική, η Γερμανική και η Αμερικανική Σχολή Μηχανικών. Ηθική του Μηχανικού.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τον σπουδαστή στην ιστορία της επιστήμης του μηχανικού και των πολιτιστικών, οικονομικών και πολιτικών της επιπτώσεων στην κοινωνία. Να προσδιορίσει σημαντικές, όχι αυστηρά τεχνικές, πτυχές του σχεδιασμού μηχανών και μηχανισμών, όπως η εμφάνιση μηχανικών διαφορετικών ειδικοτήτων, η ηθική του μηχανικού, η αισθητική του σχεδιασμού, οι φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες και οι ποιητές και η επίδρασή τους στην επιστήμη του μηχανικού. Τέλος, το μάθημα στοχεύει να εισαγάγει τον σπουδαστή στην ανάπτυξη καθενός από τους κύριους κλάδους της επιστήμης του μηχανικού. Ειδικότερα εξετάζονται: Η Παραγωγή και η Ανθρώπινη κοινωνία. Οι πηγές της τεχνολογίας. Η προϊστορική περίοδος. Το πρωτόγονο κοινοτικό σύστημα. Η περίοδος των Αιγυπτιακών αυτοκρατοριών. Η δουλοκτητική κοινωνία. Η τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα. Ελληνιστικοί και Ρωμαϊκοί Χρόνοι. Μεσαίωνας και Αναγέννηση. Η φεουδαρχική κοινωνία. Η Φυσική Φιλοσοφία. Ανασκόπηση της τεχνολογικής εξέλιξης Οι βάσεις της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.
Course Features
- Lectures 0
- Quizzes 0
- Διάρκεια 50 hours
- Skill level All levels
- Language English
- Students 0
- Assessments Yes