Κανονισμός Σπουδαστικής Εργασίας
Στην αρχή του 7ου εξαμήνου σπουδών ο φοιτητής μπορεί να εκκινήσει την εκπόνηση της σπουδαστικής του εργασίας (ΣΕ). Η (ΣΕ) αντιστοιχεί σε 24 ECTS και 30 Διδακτικές Μονάδες. Η επιτυχής ολοκλήρωση, η προαιρετική παρουσίαση της εργασίας ανάλογα με την απόφαση του κάθε Τομέα, και η επιτυχής βαθμολόγηση της εργασίας αυτής αποτελούν προϋποθέσεις για τη λήψη του διπλώματος.
Η συγγραφή της σπουδαστικής εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην Ελληνική Γλώσσα, είτε στην Αγγλική Γλώσσα. Σε περίπτωση που η συγγραφή πραγματοποιηθεί στην Αγγλική Γλώσσα, η Σπουδαστική Εργασία πρέπει να συνοδεύεται από εκτενή περίληψη πέντε (5) σελίδων στην Ελληνική Γλώσσα και να συμπεριλαμβάνεται πίνακας με επεξηγήσεις της ορολογίας.
Παρακάτω παρέχονται οι σχετικές πληροφορίες και περιγράφονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχή διεκπεραίωση της εκπόνησης της εργασίας.
- Ο φοιτητής, μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή ή λέκτορα, επιλέγει το θέμα της Σπουδαστικής Εργασίας και συνεργάζεται με αυτόν για την εκπόνησή της.
- Το περιεχόμενο της Σπουδαστικής Εργασίας δομείται με τρόπο ανάλογο με αυτό που ακολουθείται για τις διπλωματικές εργασίες.
- Το τελικό κείμενο της Σπουδαστικής Εργασίας πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει:
- περιλήψεις μιας (1) σελίδας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
- πίνακα περιεχομένων και κατά περίπτωση πίνακες συμβόλων, τίτλων εικόνων και σχημάτων, τίτλων πινάκων κλπ.
- Συνιστάται (χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό) η παρουσίαση των (ΣΕ) στους τομείς και στα εργαστήρια στα οποία αυτές εκπονούνται.
- Ο βαθμός της (ΣΕ) κατατίθεται στη Γραμματεία από τον επιβλέποντα καθηγητή ή λέκτορα. Τα συνοδευτικά έγγραφα είναι τα εξής:
- Βαθμολόγιο.
- Έντυπη Περίληψη της εργασίας στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, που να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 λέξεις κλειδιά (Keywords).
- Αποστολή των παρακάτω ηλεκτρονικών αρχείων στη Γραμματεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :
- Περίληψη της (ΣΕ) σε μορφή αρχείου .pdf και με ονομασία: SP_Abstract_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ. (μεγέθους μικρότερο των 2 MB)
-
- Τη (ΣΕ) σε μορφή αρχείου .pdf, γραμμένη στην Ελληνική η στην Αγγλική Γλώσσα και με ονομασία: SP_M_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ., (μεγέθους μικρότερο των 9 MB)
- Poster με τα αποτελέσματα της (ΣΕ) σε μέγεθος Α3 και σε μορφή αρχείου .pdf με ονομασία: SP_Poster_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ. (μεγέθους μικρότερο των 2 MB)
- Εκτενή περίληψη δεκαπέντε (5) σελίδων στην Ελληνική Γλώσσα και Πίνακας με Επεξηγήσεις της Ορολογίας, μόνον στην περίπτωση που η Σπουδαστική Εργασία είναι γραμμένη στην Αγγλική γλώσσα.
Μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου, τα posters των (ΣΕ) αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Κανονισμός Διπλωματικής Εργασίας
Στην αρχή του 9ου εξαμήνου σπουδών ο φοιτητής μπορεί να εκκινήσει την εκπόνηση της Διπλωματικής του Εργασίας (ΔΕ). Η (ΔΕ) αντιστοιχεί σε 36 ECTS και 55 Διδακτικές Μονάδες. Η επιτυχής ολοκλήρωση, παρουσίαση και επιτυχής βαθμολόγηση της Διπλωματικής εργασίας αποτελούν προϋποθέσεις για τη λήψη του διπλώματος. Παρακάτω παρέχονται οι σχετικές πληροφορίες και περιγράφονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην επιτυχή διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας.
Ανάθεση και δήλωση της διπλωματικής εργασίας (ΔΕ)
Ο φοιτητής – μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή ή λέκτορα που επιθυμεί – επιλέγει το θέμα της (ΔΕ) και ορίζεται η τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της εργασίας.
Ο φοιτητής καταθέτει αίτηση στη Γραμματεία χρησιμοποιώντας το ειδικό έντυπο (Υπόδειγμα 1) για έγκριση επιβλέποντος διπλωματικής εργασίας, θέματος και τριμελούς επιτροπής από τη Συνέλευση του Τμήματος. Κατόπιν της έγκρισης της ΔΕ από τη Συνέλευση του Τμήματος ο φοιτητής μπορεί να ξεκινήσει την εκπόνηση της ΔΕ.
Οι φοιτητές εκπονούν διπλωματικές εργασίες σε θέματα σχετικά με την Ειδίκευση ή την εξειδίκευση που έχουν επιλέξει. Στην περίπτωση που επιθυμούν την εκπόνηση της εργασίας τους σε διαφορετικό Τομέα, οφείλουν να ενημερώσουν τον Τομέα της επιλογής τους και να λάβουν την υπογραφή του διευθυντή του πάνω στο ειδικό έντυπο, πριν την κατάθεση της δήλωσής τους στη Γραμματεία.
Σε περίπτωση αλλαγής θέματος διπλωματικής εργασίας, αλλαγής επιβλέποντος ή αλλαγής μέλους της τριμελούς επιτροπής ο φοιτητής οφείλει να καταθέσει αίτηση στη Γραμματεία για έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος, της αλλαγής επιβλέποντος διπλωματικής εργασίας, τον ορισμό θέματος και της τριμελούς επιτροπής προς τη Συνέλευση του Τμήματος, χρησιμοποιώντας το ειδικό έντυπο (Υπόδειγμα 2).
Επιτρέπεται η εκπόνηση της ΔΕ σε καθηγητή ή λέκτορα άλλου Τμήματος, εφόσον προηγηθεί έγκριση του Τομέα στον οποίον ανήκει ο Φοιτητής και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Εκπόνηση και περιεχόμενο της (ΔΕ)
Η εκπόνηση της (ΔΕ) γίνεται σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή ή λέκτορα και την τριμελή επιτροπή (το πρώτο μέλος της οποίας είναι ο επιβλέπων καθηγητής).
Η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην Ελληνική Γλώσσα, είτε στην Αγγλική Γλώσσα. Σε περίπτωση που η συγγραφή πραγματοποιηθεί στην Αγγλική Γλώσσα, η Διπλωματική Εργασία πρέπει να συνοδεύεται από εκτενή περίληψη δεκαπέντε (15) σελίδων στην Ελληνική Γλώσσα και να συμπεριλαμβάνεται πίνακας με επεξηγήσεις της ορολογίας.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο η (ΔΕ) πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ανασκόπηση βιβλιογραφίας με στόχο την αναφορά αλλά και την κριτική συνθετική θεώρηση του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα το οποίο πραγματεύεται η εργασία.
- Ανάλυση του θέματος, όπου θα αναπτύσσεται το προς αντιμετώπιση πρόβλημα και θα περιγράφονται η μεθοδολογία επίλυσης, οι πειραματικές ή/και αναλυτικές, αριθμητικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, τα πειραματικά ή/και υπολογιστικά εργαλεία, κλπ.
- Αποτελέσματα της εργασίας, συμπεράσματα που προέκυψαν και προτάσεις για την επέκταση της εργασίας.
- Κατάλογο των χρησιμοποιηθέντων βιβλιογραφικών πηγών.
Το τελικό κείμενο της (ΔΕ) θα πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει:
- περιλήψεις μιας (1) σελίδας στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα
- πίνακα περιεχομένων και
- κατά περίπτωση, πίνακες συμβόλων, τίτλων εικόνων και σχημάτων, τίτλων πινάκων κλπ.
Παρουσίαση και βαθμολόγηση των (ΔΕ)
Η παρουσίαση και βαθμολόγηση της (ΔΕ) μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ο φοιτητής έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα απαιτούμενα μαθήματα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών.
Τα στοιχεία των φοιτητών που έχουν το δικαίωμα παρουσίασης των εργασιών τους περιλαμβάνονται σε σχετικό κατάλογο που εκδίδεται από την Γραμματεία.
Οι παρουσιάσεις των διπλωματικών εργασιών πραγματοποιούνται τρεις (3) φορές το χρόνο μετά τις εξεταστικές περιόδους Σεπτεμβρίου, Ιουνίου και Φεβρουαρίου.
Οι παρουσιάσεις γίνονται σε προκαθορισμένες ανοικτές ειδικές συνεδριάσεις των Τομέων σε ημερομηνίες και με πρόγραμμα που καθορίζονται από τους αντίστοιχους διευθυντές.
Η δομή της παρουσίασης κάθε (ΔΕ) πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: περιγραφή του προβλήματος – τρόπος επίλυσης – αποτελέσματα – συμπεράσματα – προτάσεις για την επέκταση της εργασίας.
Στον χώρο παρουσιάσεων γίνεται έκθεση των αποτελεσμάτων των διπλωματικών σε μορφή poster μεγέθους Α3.
Ο βαθμός της (ΔΕ) κατατίθεται στην γραμματεία από τον επιβλέποντα καθηγητή ή λέκτορα, ή συνολικά από το Διευθυντή του Τομέα για όλες τις εργασίες που παρουσιάστηκαν επιτυχώς στον Τομέα κάθε συγκεκριμένη περίοδο. Τα συνοδευτικά έγγραφα είναι τα εξής:
- Περίληψη της (ΔΕ) σε έντυπη μορφή (Ελληνικά και Αγγλικά) (μεγέθους μικρότερο των 2 MB)
- Πρακτικό Εξέτασης/Παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας (βλ. Υπόδειγμα 3)
- Διαβιβαστικό από το Διευθυντή του τομέα, στο οποίο αναγράφεται ο τίτλος της (ΔΕ) στα Ελληνικά & Αγγλικά
- Ηλεκτρονικά αρχεία σε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (flash drive η αντίστοιχο μέσο) :
- Περίληψη της (ΔΕ) σε μορφή αρχείου .pdf και με ονομασία: DT_Abstract_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ., που να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 λέξεις κλειδιά (Keywords).
- Τη (ΔΕ) σε μορφή αρχείου .pdf, και με ονομασία: DT_M_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ.
- Poster με τα αποτελέσματα της (ΔΕ) σε μέγεθος Α3 στην Αγγλική γλώσσα και σε μορφή αρχείου .pdf με ονομασία: DT_Poster_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ.
- Εκτενή περίληψη δεκαπέντε (15) σελίδων στην Ελληνική Γλώσσα και Πίνακας με Επεξηγήσεις της Ορολογίας μόνον στην περίπτωση που η Διπλωματική Εργασία είναι γραμμένη στην Αγγλική γλώσσα.
Μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου, τα posters των διπλωματικών εργασιών αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Έλεγχος λογοκλοπής
Ο φοιτητής υποχρεούται να αναφέρει με τον ενδεδειγμένο τρόπο αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων. Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου άλλου, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου – δημοσιευμένης ή μη – χωρίς τη δέουσα αναφορά. Η αντιγραφή οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του ίδιου του φοιτητή, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διαγραφή του. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η Συνέλευση του Τμήματος αποφασίζει εάν θα διαγραφεί ο φοιτητής, αφού προηγουμένως του δοθεί η δυνατότητα να εκθέσει, προφορικώς ή γραπτώς τις απόψεις του επί του θέματος.
Οποιοδήποτε παράπτωμα ή παράβαση ακαδημαϊκής δεοντολογίας παραπέμπεται για αντιμετώπιση του προβλήματος στη Συνέλευση του Τμήματος. Ως παραβάσεις θεωρούνται και τα παραπτώματα της αντιγραφής ή της λογοκλοπής και γενικότερα κάθε παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας από φοιτητή κατά τη συγγραφή εργασιών στο πλαίσιο των μαθημάτων ή την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. (Απόφαση Συγκλήτου συνεδρίαση 115/25-4-2017, έγγραφο με αριθμό 318/11394/27-4-2017, με θέμα «Επί του θέματος της υποχρεωτικής χρήσης της εφαρμογής Ephorus).
Προσοχή: Τα αρχεία των poster θα πρέπει να έχουν όνομα αρχείου στη μορφή POSTER_EPONYMO_ONOMA_AM.pdf (με αγγλικούς χαρακτήρες, πχ POSTER_VASILEIOS_VASILEIOU_1234.pdf) και μέγεθος μικρότερο των 2ΜΒ. Σε περίπτωση που το αρχείο είναι μεγαλύτερο του επιτρεπτού ορίου, το αρχείο δε θα εμφανίζεται στην αντίστοιχη περιοχή του site.