Πολιτική υποστήριξης, ανάπτυξης και αξιολόγησης του προσωπικού του ΠΠΣ
Σημαντικό στοιχείο για την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών διδακτικού προσωπικού είναι η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ). Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο ίδρυσε ΚΕΔΙΜΑ (2016) με στόχο την επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη των μελών του διδακτικού προσωπικού και την αναβάθμιση της διδασκαλίας. Το ΚΕΔΙΜΑ προσφέρει διαφόρων τύπων προγράμματα όπως προγράμματα για συγκεκριμένες ομάδες του διδακτικού προσωπικού (λ.χ. νεοδιοριζόμενα μέλη διδακτικού προσωπικού, διδακτικό προσωπικό με σύμβαση), προγράμματα κατόπιν αιτημάτων από Τμήματα, καθώς επίσης και ad hoc προγράμματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέσων, τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας (όπως για παράδειγμα για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μελών διδακτικού προσωπικού, για την εφαρμογή συνεργατικών και φοιτητοκεντρικών μεθόδων, για την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων όπως η ανεστραμμένη τάξη). Το ΚΕΔΙΜΑ στεγάζεται σε ειδικό χώρο με δυνατότητες για διά ζώσης, μέσω τηλεδιάσκεψης ή υβριδικά προγράμματα. Έως σήμερα έχει αναπτύξει δέκα πακέτα εκπαιδευτικού υλικού για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά δίκτυα για την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Σημειώνεται, ότι το ΚΕΔΙΜΑ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας αφού λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και ευθυγραμμίζεται με όλες τις συνιστώσες του Ενιαίου Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Ιδρύματος.
Το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών ενθαρρύνει την ερευνητική δραστηριότητα των μελών του και τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη επιστημονικών συνεργασιών με άλλα ιδρύματα, ινστιτούτα και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, δίνοντας μεγάλη σημασία στην προώθηση και αναγνώριση του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ, ανέπτυξε την εφαρμογή Αλεξάνδρεια, η οποία συλλέγει με αυτόματο τρόπο στοιχεία, όπως αριθμός εργασιών, αναφορές, h-index, g-index, συνολικά, για το τελευταίο έτος αλλά και για την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στην αυτόματη αναζήτηση των σχετικών στοιχείων των μελών ΔΕΠ από διαδεδομένες, αναγνωρισμένες και έγκυρες βιβλιομετρικές βάσεις δεδομένων.
Το Τμήμα υποστηρίζει τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, τόσο επιστημονικού χαρακτήρα όσο και γενικότερου ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για τη διασύνδεση της έρευνας και της διδασκαλίας με την κοινωνία. Το Τμήμα ενθαρρύνει την κινητικότητα του διδακτικού προσωπικού του ΠΠΣ μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα ERASMUS+ με την υποστήριξη της αντίστοιχης δομής του Πανεπιστήμιου Πατρών. Επίσης, ενισχύει τη διά βίου μάθηση και εξέλιξη όλου του προσωπικού του ΠΠΣ.
Το Τμήμα προσφέρει ευκαιρίες ανέλιξης και προωθεί την επαγγελματική και ερευνητική εξέλιξη του ακαδημαϊκού προσωπικού μέσα από ποικίλες συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια της αλλοδαπής και ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτούμενα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα αποτελούν μια σημαντική δράση, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική και επιστημονική ενίσχυση της έρευνας (μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών φοιτητών). Επίσης, το Τμήμα έχει υπογράψει πολυάριθμες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ERASMUS+ με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο των οποίων το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος αναπτύσσει σημαντική διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα. Επομένως, μέσω των δια-πανεπιστημιακών συμφωνιών συνεργασίας και των ερευνητικών προγραμμάτων, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διασύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς στα ερευνητικά προγράμματα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών τα οποία στη συνέχεια διοχετεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας στη διδασκαλία.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιέρωσε από το 2021, το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας για τα μέλη ΔΕΠ του. Η καθιέρωση του συγκεκριμένου βραβείου έχει ως σκοπό (α) να τονίσει την πρωταρχική σημασία που δίνει το πανεπιστήμιο στη σημασία της εξαίρετης διδασκαλίας στα προγράμματα σπουδών και (β) να αναγνωρίσει εκείνα τα μέλη του, που υπηρετούν την διδασκαλία ως ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση. Πέραν των διδακτικών ικανοτήτων του, ο βραβευόμενος πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος και από τη συμβολή του στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης στους φοιτητές.
Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιέρωσε από το 2021 το Βραβείο Εξαίρετης Δημοσίευσης με σκοπό α) να τονίσει την πρωταρχική σημασία που δίνει στην βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για την προαγωγή της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης και β) να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει το κάθε εξαιρετικό ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στο ίδρυμα.