Διευθυντής: Καθηγητής Γεώργιος Λαμπέας
Γενικά: Στον Τομέα ανήκουν 12 μέλη ΔΕΠ που πλαισιώνονται από μέλη Ε.Τ.Ε.Π, μεταπτυχιακούς φοιτητές που εκπονούν διδακτορική διατριβή και αριθμό προπτυχιακών φοιτητών που εκπονούν διπλωματικές εργασίες. Μικρό μέρος της χρηματοδότησης του Τομέα προέρχεται από τις δημόσιες επενδύσεις ενώ το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από κοινοτικά προγράμματα που παρέχουν στα Εργαστήρια του Τομέα τη δυνατότητα ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας με αντίστοιχα Πανεπιστήμια, βιομηχανίες και Ερευνητικά Κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Τομέα έχουν γίνει γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα με δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας, με τη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων από μέλη του τομέα και την έκδοση τους από ξένους εκδοτικούς οίκους, με τη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και με την συμμετοχή των εργαστηρίων σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος ο Τομέας έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει πλήρες πρόγραμμα εξειδίκευσης στην επιστημονική περιοχή των προηγμένων υλικών και του μη – καταστροφικού ελέγχου υλικών και κατασκευών. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στα δύο τελευταία έτη σπουδών με τη μορφή, μαθημάτων επιλογής και αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα στον τομέα αυτό της τεχνολογίας.
Γνωστικό αντικείμενο: Μηχανική του απαραμόρφωτου και παραμορφωσίμου σώματος (στατική και δυναμική ανάλυση), θεωρία ελαστικότητας, μηχανική συμπεριφορά υλικών, ανάλυση αστοχιών, θραυστομηχανική, επιστήμη και τεχνολογία και αντοχή υλικών, σύνθετα και λοιπά προηγμένα υλικά (ιδιότητες, φυσική και μηχανική συμπεριφορά, σχεδιασμός και τεχνολογίες παραγωγής), ανάλυση ελαφρών και αεροπορικών κατασκευών, ανάλυση τάσεων και μηχανική συμπεριφορά κατασκευών, εμβιομηχανική, βιοϊατρική τεχνολογία (βιοϋλικά, τεχνητά όργανα, βιορρεολογία κλπ.), αναλυτικές και αριθμητικές μεθοδολογίες υπολογισμού κατασκευών, υπολογιστική μηχανή, πειραματικές μεθοδολογίες, καταστροφικές και μη δοκιμές και έλεγχοι υλικών και κατασκευών, αεροδιαστημικά υλικά και κατασκευές, παρακολούθηση καλής λειτουργίας (structuralhealthmonitoring), δυναμική ανάλυση κατασκευών, σχεδιασμός, ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών από σύνθετα υλικά.
Σκοπός: Ο Τομέας Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής έχει σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα στις επιστημονικές περιοχές: Μηχανική του απαραμόρφωτου και παραμορφώσιμου σώματος (στατική και δυναμική ανάλυση), αναλυτική και αριθμητική ανάλυση κατασκευών και αεροπορικών δομών, φυσική και μηχανική συμπεριφορά υλικών, ανάλυση αστοχιών, θραυστομηχανική και δομική ακεραιότητα κατασκευών, επιστήμη, τεχνολογία και αντοχή υλικών σε συνθήκες λειτουργίας, σύνθετα και προηγμένα υλικά (ιδιότητες, φυσική και μηχανική συμπεριφορά υλικών, σχεδιασμός, τεχνολογίες παραγωγής και η προσομοίωσή τους), ανάλυση τάσεων και μηχανική συμπεριφορά κατασκευών, τεχνολογίες επισκευής και συντήρησης δομικών μερών κατασκευών, εμβιομηχανική, βιοϊατρική τεχνολογία (βιοϋλικά, τεχνητά όργανα, βιορρεολογία κλπ), αναλυτικές και αριθμητικές μεθοδολογίες, υπολογιστική μηχανική, πειραματικές μεθοδολογίες, καταστροφικές και μη δοκιμές και έλεγχοι, αεροδιαστημικά υλικά και κατασκευές παρακολούθησης καλής λειτουργίας (structuralhealthmonitoring), δυναμική ανάλυση κατασκευών, σχεδιασμού, ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών από σύνθετα υλικά.
Άλλα μέλη ΔΕΠ Τομέα:
Δημήτριος Ζώης (Λέκτορας)
URL: www.mech.upatras.gr/~dzois
Τηλ. 2610 969415, 2610 997219
E-mail: dzois@upatras.gr
E-mail ειδικά για τους φοιτητές : mead0000@upnet.gr
URL Μαθημάτων : eclass.upatras.gr/courses/MECH1138/, eclass.upatras.gr/courses/MECH1139/,
eclass.upatras.gr/courses/MECH1150/, eclass.upatras.gr/courses/MECH1151/)
Διδάσκει στα προπτυχιακά μαθήματα Ειδικά Θέματα Η/Υ και Μηχανική με Προηγμένους Η/Υ και στα μεταπτυχιακά μαθήματα Προηγμένο Προγραμματισμό Η/Υ και Υπολογιστική Μηχανική – Παράλληλα Υπολογιστικά Συστήματα. Η Ερευνητική του δραστηριότητα και τα Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην περιοχή της Υπολογιστικής Μηχανικής γενικά, στην χρήση υπολογιστών για Ανάλυση Κατασκευών με Πεπερασμένα Στοιχεία και στην χρήση Προηγμένων Υπολογιστικών Συστημάτων και Υπολογιστικών Μεθόδων στην Εφαρμοσμένη Μηχανική.
Στον Τομέα είναι ενταγμένα τα εργαστήρια:
Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
E-mail: deligian@mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 969460
Διευθύντρια: Καθηγήτρια Δέσποινα Δεληγιάννη
Μέλη: Δημοσθένης Μαυρίλας (Αναπληρωτής Καθηγητής)
Το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής & Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ασχολείται με τη Μηχανική της εμβίου ύλης. Η περιοχή αυτή απαιτεί συνδυασμένες γνώσεις μηχανικής, ιατρικής, φυσικής και χημείας και ασχολείται με την μελέτη της μηχανικής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και της δυνατότητας αντικατάστασης μελών και οργάνων του σώματος με κατάλληλα βιοσυμβατά μοσχεύματα.
Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων
URL: www.mech.upatras.gr/~aml/
Τηλ. 2610 997233/7172
Διευθυντής: Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος
Μέλη: Δημοσθένης Πολύζος (Καθηγητής), Δημήτριος Σαραβάνος (Καθηγητής), Θεόδωρος Φιλιππίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής), Θεόδωρος Λούτας (Επίκουρος Καθηγητής)
Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων καλύπτει τη διδασκαλία των βασικών μαθημάτων Μηχανικής (Στατική, Δυναμική και Ταλαντώσεις) των Πεπερασμένων Στοιχείων και προσφέρει ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων με αντικείμενο τη μηχανική των συνθέτων υλικών, τον πειραματικό χαρακτρισμό της συμπεριφοράς των Συνθέτων Υλικών και το Σχεδιασμό κατασκευών από ΣΥ και το Μη – Καταστροφικό έλεγχο υλικών και κατασκευών, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης που προσφέρεται από το Τομέα Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής.
Η Ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου καλύπτει τις επιστημονικές περιοχές της Υπολογιστικής Μηχανικής (Πεπερασμένα και συνοριακά στοιχεία, τασική ανάλυση, μεταβατικά φαινόμενα κρούσεων υψηλής και χαμηλής ταχύτητας), των Συνθέτων Υλικών (Μηχανική Συμπεριφορά, Σχεδιασμός ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών από Σύνθετα Υλικά, ανάπτυξη και εξέλιξη της βλάβης σε υλικά και κατασκευές, κόπωση, απόσβεση και δυναμική συμπεριφορά κατασκευών από ΣΥ, ευφυή υλικά και κατασκευές) και των Μη – Καταστροφικών ελέγχων και της παρακολούθησης καλής λειτουργίας υλικών και κατασκευών (Ταλαντώσεις, Υπέρηχοι, Ακουστική Εκπομπή, Ακουστο-υπέρηχοι, θερμοκάμερα).
Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική και καινοτόμος δραστηριότητα του Εργαστηρίου εξασφαλίζει τη συμμετοχή του σε ανταγωνιστικά, ερευνητικά έργα (κυρίως της ΕΕ) και αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης της ερευνητικής του λειτουργίας.
Τα μέλη του Εργαστηρίου δημοσιεύουν ετησίως σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά Περιοδικά και συμμετέχουν και οργανώνουν διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Στο εργαστήριο εκπονούνται διδακτορικές διατριβές σε αντικείμενα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας που εμπίπτουν στο γνωστικό πεδίο του εργαστηρίου. Πολλές από τις διδακτορικές διατριβές έχουν επιστημονική συνάφεια με ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου και χρηματοδοτούνται από αυτά.
Εργαστήριο Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών
URL: http://ltsm.mead.upatras.gr
e-mail: pantelak@mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 969498
Διευθυντής: Καθηγητής Σπυρίδων Παντελάκης
Μέλη: Γεώργιος Λαμπέας (Καθηγητής), Χαράλαμπος Αποστολόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής), Τσερπές Κωνσταντίνος (Επίκουρος Καθηγητής), Καρβέλης Στέφανος (ΕΤΕΠ)
Το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Αντοχής των Υλικών ιδρύθηκε το έτος 1974 και καλύπτει τις επιστημονικές περιοχές της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών, της Αντοχής των Υλικών, της Ανάλυσης Ελαφρών και Αεροπορικών Κατασκευών και της Θραυστομηχανικής. Στο πλαίσιο αυτό έχει την ευθύνη της διδασκαλίας των μαθημάτων κορμού του Τμήματος, “Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Ι & ΙΙ”, “Αντοχή των Υλικών Ι & ΙΙ”, “Ανάλυση Αεροπορικών Κατασκευών Ι & ΙΙ”, “Ελαφρές Κατασκευές” καθώς επίσης και των εργαστηριακών ασκήσεων των φοιτητών στις παραπάνω γνωστικές περιοχές. Επίσης το Εργαστήριο προσφέρει μια σειρά μαθημάτων επιλογής όπως π.χ. “Θραυστομηχανική”, “Μηχανική Συμπεριφορά Υλικών”, “Τεχνολογία Πολυμερών και Συνθέτων Υλικών” κλπ.. Παράλληλα στο Εργαστήριο ολοκληρώνεται κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστικών και διπλωματικών εργασιών σε θέματα των επιστημονικών περιοχών που καλύπτει το Εργαστήριο, ενώ επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος, υλοποιείται ένας σημαντικός αριθμός διδακτορικών διατριβών. Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου επικεντρώνεται στη θεωρητική (αναλυτική και αριθμητική) ανάλυση τάσεων, στον υπολογισμό και έλεγχο της αντοχής και της δομικής ακεραιότητας δομικών μερών και κατασκευών, στη μελέτη της μηχανικής συμπεριφοράς μεταλλικών και συνθέτων υλικών που καταπονούνται σε ψευδοστατικές ή δυναμικές καταπονήσεις τόσο σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και σε συνθήκες λειτουργίας των κατασκευών, στον προσδιορισμό των τεχνολογικών ιδιοτήτων και της καταλληλότητας των υλικών, στην ανάλυση φαινομένων θραύσης και διάδοσης ρωγμών, στη θερμομηχανική ανάλυση για την εξομοίωση κατασκευαστικών τεχνικών (συγκολλήσεις, διαμορφώσεις με laser, κλπ.), στις τεχνολογίες επισκευών και συντήρησης δομικών μερών κατασκευών, καθώς και, στην αξιολόγηση της επίδρασής τους στη δομική ακεραιότητα.